Ana Sayfa / Basit Devreler / IR uzaktan kumanda genişletici

IR uzaktan kumanda genişletici

photo_1_th1

Bu Elektronik Devre projesinde, bir uzak bir yerden elektronik aletleri kontrol etmek için bir IR uzaktan kumanda genişletici / Tekrarlayıcı oluşturmak açıklamaktadır.

Bir IR dedektör modülü, uzaktan kumanda ve iki IR led cihaza sinyal yeniden yaydıklarına gelen kızılötesi sinyali alır. Siz yakın bazı tel kullanarak kontrol ve ana ünite yakın uzaktan kumanda konuma tutmak istiyorum cihaza kızılötesi yayan ledleri yerleştirebilirsiniz. De resimde sol LED’ler gemide lehimlenmiştir.Devre üç ana bölümden, IR alıcı modülü, bir osilatör ve çıkış / yayıcı aşaması olarak yapılandırılmış bir 555 çekim oluşur. Biz aşağıda devre çalışması anlatacağız.

Bir uzaktan kumanda çürüğü yayılan kızılötesi sinyali bilgi cihazı kontrol etmek için gerekli. Bu sinyal kodu 0 ve cihazın talimat 1 bit, belirli bir işlemi yapmak için bu darbeleri oluşmaktadır. IR sinyali kodlamak için kullanılan en yaygın protokoller biri Philips olduğunu – RC5 protokolü. Sinyal iki bölümden kontrol bakliyat ve aşağıdaki resimde görüldüğü gibi taşıyıcı dalga oluşur.

 

 

Taşıyıcı için kullanılan bir ortak frekans 38kHz ve kontrol sinyallerinin frekans 1-3kHz aralığında yer almaktadır. Taşıyıcı sinyal, kontrol sinyalleri tarafından modüle edilen sinyalin elektromanyetik spektrum, IR uzaktan grup ile yayılır. IR bandında insan gözüne görünmez. IR led ışık yayan veya bir kamera kullanarak değilse görebilirsiniz. Led için kamera Nokta ve o ışık kapalı geliyor göreceksiniz.
Devre açıklaması

IR sinyal TSOP1738 tarafından alınır. TSOP1738 38kHz bir kızılötesi alıcı olduğunu. Kızılötesi alıcı çıkışındaki biz düşük frekans kontrol bakliyat almak demektir alınan sinyalin demodüle edilmiş olsun. Kızılötesi alıcı 5V güç kaynağı oluşturur C1, R1 ve Z1 ile beslenmektedir. Hiçbir sinyal, alınan kızılötesi dedektör çıkışı yüksek ve Q1, yani IC 4 LOW ve 555 zamanlayıcı sıfırlama durumundadır pin. Q1 de IC1 için TSOP1738 9V sinyal 5V sinyaline dönüştüren bir seviyede shifter olarak davranır.

YÜKSEK kontrol bakliyat TSOP1738 çıkış göründüğü zaman sonra zamanlayıcı 555 (bir osilatör olarak yapılandırıldığı) her bir veri darbe süresince, önceden belirlenmiş bir frekansta salınım yapmaya başlarsa. Bu pin 3 biz modülasyonlu sinyal kaynağının benzer bir sinyal almak anlamına gelir. Bu taşıyıcı bileşen ve kontrol bakliyat bileşeni vardır. 555 çekim Salınım frekansı R4 ve C2 tarafından belirlenir ve darbe dönemi ile verilir:

T = 1,4 R4 C2

Düzeltici R5 38kHz frekans titreşen ince ayarının yapılması için kullanılmaktadır. Bu taşıyıcı frekansına eşit bulunuyor.

Çıkış katı Q2, kırmızı bir LED, iki IR LED ve iki akım sınırlama direnci R7 ve R8, R6, dan oluşur. Q2 gerilim takipçisi olarak bağlı olduğu, bu Q2 tabanı olduğunda YÜKSEK transistör LED’ler aracılığıyla akımın izin AÇIK olduğu anlamına gelir. LED akım aşağıdaki formüle göre R7 ve R8 tarafından belirlenir:

 

Yani IR LED TSOP1738 tarafından alınan sinyalin benzer bir sinyal yayan vardır, o yüksek kızılötesi radyasyon şiddeti alınan sinyal tekrarlar demektir. Kırmızı LED çıkış sinyalinin bir optik göstergesi olarak kullanılır. Devre 9V pil güç olabilir.

 

 

Parça Listesi

R1 = 1k
R2 = 3K3
R3 = 10k
R4 = 15k
R5 = 4k7 düzeltici
R6 = 2k2
R7 = 470R
R8 = 47R – 1/2W
C1 = 47uF – 16V
C2 = 1n – polyester
C3 = 100uF – 16V
C4 = 47uF – 16V
Z1 = 5V1 zener
Q1 = BC549C
Q2 = BC337
IC1 = NE555
LED1 = kırmızı LED
LED2, 3 = IR LED
IR alıcı = TSOP138 veya IR38DM

 

PCB

PCB Cadence Eagle kullanılarak tasarlanmıştır.

EAGLE formatında veya PDF formatında PCB dosyaları indir

layout pcb

 

Test

Pompadır önce, IR LED çıkarın. Hiçbir giriş kırmızı LED ile kapalı olmalıdır. Şimdi bir uzaktan kumanda üzerinde bir düğmeye basın, kırmızı led titreşim gerekir. Bu durum buysa o zaman devre Tamam çalışıyor olmalıdır. IR LED yükleyin. Biz devre yayılan ve uzak kızılötesi sinyal yayılan kızılötesi sinyali birbirine karışıyor bu test sırasında ve IR devresi LED’leri uzak ve IR gelen aynı odada olduğunuz zaman en sinyal alma tepki değil cihazı alma yapmak, bu olur bulundu. Biz uzaktan kumanda ve IR ışını izole gerektiğini çözmek için. Işını doğrudan uzaktan hits sensör yayılan böylece, biz aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi kızılötesi sensör önündeki ince bir boru kullanılacaksa Bunu yapmak için. Bu diğer çözüm, farklı bir oda yayan LED’ler koymak olacaktır.

Montaj

Biz duvara aşağıdaki fotoğrafa bakın yolu devresi yüklü. Sen Surround gelen yol açtığını uzaktan kumanda, optik olarak izole görebilirsiniz. Ayrıca bir uzaktan biz kontrol etmek istiyoruz cihazın yanına yerleştirilen LED olduğunu fark edebilirsiniz.

 

photo_4_th photo_5_th

Yazar admin

Rasgele Devre

devre görüntüsü

Binary Saat Devresi

Elektronik devresine ilk başladığım zamanlarda üniversite hocamın bana verdiği ilk önemli ödevler arasında yer almaktadır.Devreyi ...

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*

Pin It on Pinterest